Jacuzzi / spa heater info en testmethode

Verwarming

 

Defecte verwarming in uw Jacuzzi?

 

Alle elektrische verwarmingselementen (Heaters) werken op dezelfde manier. 

 

Stroom wordt door een speciaal element geleid,

welke warmte creëert.

Wanneer de waterstroom ‘flow’ wordt onderbroken of afgeleid, zal er geen warmte worden aangemaakt.

 

Elektrische reparaties kunnen gevaarlijk zijn, vooral rond het water.

Reparaties kunnen beter worden uitgevoerd door een gekwalificeerde elektricien of spa technicus.

 

Ongeacht wie het werk verricht, zorg ervoor dat alle elektrische stroom naar de Jacuzzi of spa wordt verbroken voorafgaand aan elke controle en/of reparatie.

 

Schakel de stroom uit bij het controle paneel van de Spa, en als 2e voorzorg, ook de stroomtoevoer.
Probeer geen elektrische herstellingen te verrichten tenzij u daarvoor gekwalificeerd bentVerwarmingselement & montage

 

In jacuzzi's en spas wordt de spoel van het verwarmingselement ondergebracht in een behuizing die warmte produceert zodra erdoor deze behuizing het water stroomt. Het kan ook zijn dat het verwarmingselement is opgebouwd met sensoren. Zoals een ‘high limit’ switch(drukschakelaar)en/of thermostaat, die ervoor zorgt wanneer een verwarmingselement moet gaan functioneren.

 

Diagram:


Het plaatje hierboven toont de opbouw van een elektrisch verwarmingselement.

Let op de elektrische aansluiting [1].

Binnen in het verwarmingselement [13]zit een koperen bedrading (spoel) in isolerende poeder [11]. Dat is omgeven en vervaardigd uit Incoloy [12],

een warmte-en corrosiebestendige legering die de elektrische spoel en isolerende vulstof tegen contact met water voorkomt.

 

 

 

Symptomen & oorzaken van defecten bij verwarmingselementen

 

Geen warmte


Een verwarmingselement is vergelijkbaar met een gloeilamp in, zoals de gloeidraad [13] die op zijn tijd kan breken of kan doorbranden.

Ervan uitgaande dat de verwarmings aansluitklemmen [1] in goede staat verkeren,

correct is aangesloten op het spa controlesysteem zoals het zou moeten,

en dat de thermostaat en de hoge eindschakelaars(High limit switches) goed functioneren.

 

Geen warmte kan wijzen op een doorgebrand of gebroken gloeidraad in het verwarmingselement, waardoor een open circuit is ontstaan.

 

Let op: Rampzalig defect van het verwarmingselement veroorzaakt een droge brand. 

 

 Dit gebeurt wanneer de verwarming wordt gebruikt met weinig of geen water,

of een sterk verminderde waterstroom die het verwarmingselement [13] en/of het element ‘Incoly’ [12] kan doen smelten.

Het element zal vaak zichtbare tekenen van schade vertonen als een zogenaamde ‘droge brand’ ontstaat. Alhoewel goed functionerende ‘high limit’ schakelaars, druk / flow- schakelaars, en thermostaten zijn ontworpen om deze aandoening te voorkomen, net als alle apparaten, die ook kunnen falen in uw Spa.

 

Gereduceerde warmte
Wordt vaak veroorzaakt door een vermindering van de ‘flow’ (verplaatsing van de waterhoeveelheid) in plaats van een eventueel elektrisch probleem met het verwarmingselement zelf.

Controleer uw filter(s) om ervoor te zorgen dat deze niet verstopt(vuil) is, en dat er geen andere eventuele obstakels de waterstroom ‘flow’ beperken.

Overmatige kalkaanslag op het verwarmingselement,( als gevolg van de slechte waterhuishouding) kan ook de oorzaak zijn van warmte reductie.

 

Het uitslaan van een aardlekschakelaar
Een verwarmingselement die de aardlekschakelaar doet uitslaan,

vaker wel dan niet duidt op een kortsluiting die veroorzaakt is door het binnendringen van water binnenin de spoelbehuizing ‘Incoloy’ [12].

Water kan ook binnen sijpelen op diverse andere toegangspunten, zoals bij de epoxy afdichting [5] of bij de soldeernaad [9], maar de meest voorkomende oorzaak betreft toch wel een gat in de ‘Incoloy’ [12], veroorzaakt door corrosie. Wanneer u een gat ziet, dan kunt u het testen stoppen, u weet nu inmiddels dat het element aan vervanging toe is!

 

Testen van het verwarmingselement

 

De beste en veiligste manier om een verwarmingselement te testen is met een ohm meter.

Voordat u hieraan begint, gelieve eerst de stroom eraf halen van de gehele spa en dan pas de elektrische aansluitingen te ontkoppelen van het ‘verwarmingselement’ zelf.

 

Uitslag ohm
Zet de ohm meter op de laagste stand. Meet vervolgens de weerstand tussen de twee elektrische aansluitingen. Een aanvaardbaar weerstandsbereik voor verwarmingselementen bij de meeste bubbelbaden zit tussen 9-12 ohm (enkele kunnen oplopen tot 25 ohm, afhankelijk kilowatt van het verwarmingselement).

  

Als u een lagere uitlezing heeft dan 9 ohm, dan is het verwarmingselement waarschijnlijk onstabiel geworden, wat veroorzaakt kan zijn door een opgelopen kortsluiting.

U bent dus aan vervanging toe!

 

Een zeer hoge uitlezing (anders dan hierboven beschreven) duidt ook op een onstabiele unit, die voort kan komen uit een open circuit (slechte bedrading, niet goed aangesloten of een combinatie daarvan) of beperkte geleidbaarheid vanwege bijvoorbeeld kalkaanslag.

Controleer op lekken

 

Om na te gaan of wellicht het element een lek heeft in de elektrische geleiding en sluiting maakt,

dient u uw ohm meter op de hoogste stand te draaien en contact te leggen op de volgende punten namelijk met de elektrische aansluitingen en de ‘Incoloy’ zelf op punt .

Uw ohm meter moet nu een nulstand aangeven, elke ohm die u leest toont een defect aan oftewel er ergens een lek is.

Andere bijbehorende onderdelen testen

Als blijkt na bovenstaande testen het verwarmingselement is geslaagd voor de test, kan het probleem eventueel nog worden veroorzaakt door de drukschakelaar ‘pressure switch’ of ‘flow switch’, die het staken van de verwarming veroorzaken.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0